Kumpi oli ensi, muna vai kana? Tämä kysymys on puhututtanu aikoinaa jo antiikin filosofejaki. Aristoteles höpötti omiaa, brittiläiset väitti, että muna ja Lindströmin Kai sannoo että soon kana. Jotku toisaalta sannoo, että soon epämielekästä alakaa luokittelemmaan elukoita, kö oha jokkainen itessää omalaatune, lajie välisiä rajoja on silikka mahottommuus määritellä ja sitte *tähä palijo puhetta esikannoista ja kannoista* ja siksipä onki mahottommuus myös määritellä ensimmäine kana tai muna. No jos mää saan sanua, nii soon ihan se ja sama, kuha sitä kannaa riittää lautaselle asti. Kana tai broileri eli broitsu eli kulukulu on ehottomasti minun suosikki liha ja tuutteki huomaamaan, että monet minun kokkaukset sisältää tätä ihanaa Gallus gallus domesticuksen lihhaa. 

Tännään oli läskipäivä. Syytän siitä nimeltä mainitsematonta ystävääni, jonka vierailut herättää mussa hirviän tarpeen tehä kermaisia ruokia - tiiä sitte mitä varten... Tämä kysseinen ruoka on myös mun pikkusiskon suosikki. Joten pitemmittä lätinöittä...

400g maustamatonta kanafilettä

1 iso sipuli

kouralline ruohosipulia

oikiaa voita

mettäsieniä maun mukkaan (mulla o ylleesä kuivattuja suppilovahveroita)

3dl risottoriisiä

2,5dl aurajuusto-kermaa (Valiolta löytyy ja voipi käyttää oikiaa aurajuustuaki)

n. 5-6dl kana- tai kasvislientä

suolaa, chiliä, valakosipulia ja soijakastiketta iha maun mukkaan

 

Suikaloi ne kanafilleet palasiksi ja paistele pannulla melekee kypsäksi. Heitä mausteet sitte sinne sekkaan. Laita mettäsienet turpoomaan vetteen jos ne on kuivattuja. Tee myös kana- tai kasvisliemi valamiiksi ni ei iske panniikki sitte kö se pitäs laittaa. Piliko sitte sipuli ja ruohosipuli ja kuullota kattilassa voinokareen kanssa. Lissää sitte mettäsienet sinne joukkoon ja käänteletvääntelet jonki aikaa. Elä paahota täysillä sitä levyä kö esim nelosella o iha hyvä ni ei pala se sitte... Heitä ne valamiit kanat sinne kattilaan kansa ja risottiriisit myös. Kääntelevääntele sitte jonki aikaa, va elä taase anna pallaa - pallaa heleposti ne riisit nii kerta! Sitte kerma perrään (ja jos päätit käyttää oikiaa aurajuustua ni laitappa seki nytte sinne samantei) ja pari desiä sitä lientä. Laita levy vaikkapa kakoselle ja kansi päälle ja käyt lissäilemäsä sitä lientä sinne pikkuhilijaa sitä mukkaa kö riisi immee sitä lientä itteesä. Siinä on nimittäi risoton juju, että liemi lissäillää vähä kerrallaa ja lopputulos on vähäse mössömäinen ja vetkula etten sannois. Keittämisaika on ehkäpä semmone 20 minnuuttia... Va maistamalla kai tuoki seleviää, ettei jää liian al dente. 

Varotuksen sanana, että syömise jäläkeine turvotus on enemmä ku mahollista.